JAKIE KOMPETENCJE SĄ NAJWAŻNIEJSZE DLA MENADŻERA PROJEKTÓW MIĘDZYNARODOWYCH? JAKIE SĄ WYZWANIA ZWIĄZANE Z REALIZACJĄ WSPÓŁPRACY MIĘDZYNARODOWEJ? MIĘDZYNARODOWE BADANIA ZAKOŃCZONE – POZNAJ WYNIKI!

W sierpniu 2019 Partnerzy realizujący projekt “Sieć wsparcia dla początkujących realizatorów projektów międzynarodowych” (“First-time international project realisers support network”) zakończyli etap badawczy projektu. Rezultaty międzynarodowych badań w dwóch dziedzinach: sukcesy i wyzwania w dziedzinie zarządzania projektami międzynarodowymi oraz kompetencje kluczowe i wsparcie potrzebne menadżerom projektów międzynarodowych w  organizacjach społeczeństwa obywatelskiego sektora edukacji dorosłych - są już dostępne w j. angielskim (polskojęzyczne tłumaczenie zostanie udostępnione we wrześniu).

Zapraszamy do zapoznania się z wynikami badań!

·        Successes and challenges. Report I on international project management in the civil society sector of adult education.”

·        Key competences and needs for support. Report II on international project management in the civil society sector of adult education.”

Badania były realizowane w Polsce, Włoszech, na Węgrzech, w Danii i w Austrii wiosną 2018 r. Składały się na nie otwarte badania on-line oraz wywiady. Swoimi opiniami i doświadczeniami podzieliło się z nami ponad 200 menadżerów projektów i reprezentantów gremiów zarządczych organizacji społeczeństwa obywatelskiego działających w sektorze uczenia się przez całe życie.

Raporty z badań będą dostępne w 6 językach: Polskim, włoskim, węgierskim, duńskim, niemieckim I angielskim.

Wyniki badań będą bazą do zaproponowania następującej oferty, kierowanej do początkujących menadżerów projektów międzynarodowych i członków zarządów organizacji zainteresowanych rozpoczęciem partnerskiej współpracy międzynarodowej:
1. Krajowych i międzynarodowych szkoleń.
2. Systemu mentoring i e-mentoringu.
3. Portalu internetowego gromadzącego, w jednym miejscu, kluczowe informacje dotyczące zarządzania projektami międzynarodowymi.
3. Międzynarodowej Sieci Wsparcia.

Oferta ta będzie dostępna dla osób aktywnych w dziedzinie uczenia się przez całe życie w III sektorze, nieodpłatnie,  od jesieni 2019 do wiosny 2020. Rekrutacje do udziału w wyżej wymienionych programach wsparcia ogłaszane będą w osobnych wpisach.

Zainteresowany/-a udziałem?

Już teraz możesz się skontaktować z Koordynatorem projektu: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. by poznac kryteria rekrutacji i inne szczegóły.

Zapraszamy!

ZAPRASZAMY NA WEBINARIUM! WOLONTARIAT I DZIAŁANIA SPOŁECZNE DROGĄ DO SAMOREALIZACJI. WOLONTARIAT W UE.  Czwartek, 9 maja, w godzinach 17.00 – 18.00.

Czy myślisz czasem o tym, żeby zrobić coś ważnego – dla siebie i innych? A przy okazji podszkolić język, sprawdzić się w nowej sytuacji, poznać inny kraj? Czy wolontariat niesie ze sobą jakiekolwiek korzyści, poza krótką chwilą satysfakcji? I gdzie znajdę informacje, które pomogą mi podjąć decyzję, czy wyjechać na wolontariat?

Jeśli zadajesz sobie te lub podobne pytania, to webinarium jest DLA CIEBIE. Będzie ono o tym, jak możesz, małym krokami, zmieniać otaczającą Cię rzeczywistość.

Celem webinarium jest podniesienie poziomu wiedzy o wolontariacie, związanych z nim prawach i obowiązkach oraz możliwościach aktywnego uczestniczenia w demokratycznym życiu Europy.

Webinarium będzie dotyczyć następujących tematów:

v  Na czym może polegać wolontariat w innym kraju Unii Europejskiej (innym, niż mój kraj pochodzenia)?

v  Jak mogę sfinansować swoją aktywność jako wolontariusz/wolontariuszka?

v  Gdzie znajdę informacje o możliwościach zaangażowania się w wolontariat europejski?

v  Jakie mam prawa, ale i obowiązki działając w innym kraju UE?

v  Jakie sprawy administracyjne trzeba załatwić będąc wolontariuszem/wolontariuszką w innym kraju UE?

v  Jakie są korzyści wynikające z bycia wolontariuszem? A jakie wyzwania?

v  Przebywając za granica – jakie są moje prawa związane z głosowaniem i/lub kandydowaniem w wyborach lokalnych/regionalnych/krajowych w kraju goszczącym?

Webinarium kierowane jest do: osób, które chciałyby skorzystać z możliwości działania jako wolontariusze/wolontariuszki w innym kraju europejskim niż kraj ich pochodzenia, na rzecz licznych europejskich organizacji społeczeństwa obywatelskiego (m.in. organizacji pozarządowych).

Webinarium poprowadzi ekspert/-ka FAIE:Jerzy Kraus

Webinarium odbędzie się w święto wszystkich Europejczyków, czyli również CIEBIE - czwartek 9 maja 2019 r. (Dzień Europy), w godzinach 17.00 - 18.00. Udział w webinarium jest bezpłatny.

Szczegóły i zapisy: https://www.myeuportal.eu/pl/component/k2/item/203-zapraszamy-na-webinarium-wolontariat-i-dzialania-spoleczne-droga-do-samorealizacji-wolontariat-czwartek-9-maja-w-godzinach-17-00-18-00

Certyfikat udzielenia patronatu Europejskiego Tygodnia Młodzieży

PODSUMOWANIE: XIV SPOTKANIE SIECI EUROPA CAFÈ W BIELSKU-BIAŁAEJ, 11 – 12 kwietnia 2019.

W dniach 11 -12 kwietnia 2019 r. w Bielsku-Białej odbyło się XIV spotkanie organizacji pozarządowych w ramach sieci Europa Café.

Europa Café to spotkania organizacji pozarządowych zainteresowanych sprawami związanymi z Unią Europejską, organizowane od 2013 roku.

Na wstępie organizatorki spotkania: Monika Łagodzińska z Fundacji Kształcenia Ustawicznego PERITIA oraz Agnieszka Dadak z Fundacji Alternatywnych Inicjatyw Edukacyjnych (FAIE) powitały uczestniczki i uczestników. Przedstawiona została agenda spotkania oraz krótko omówiona została historia sieci Europa Café.

W pierwszym dniu spotkania, 11 kwietnia,głównym tematem była realizacja projektów o wymiarze europejskim w sektorze kultury/sztuki/dziedzictwa kulturowego i edukacji.

Jako przykład realizacji projektu o wymiarze europejskim w sektorze kultury/sztuki/dziedzictwa kulturowego, Agnieszka Dadak zaprezentowała międzynarodowy projekt BRIDGING, realizowany obecnie przez FAIE. BRIDGING pokazuje dobre praktykiwzmacniania kapitału społecznego oraz promowanie włączenia, spójności społecznej i zaufania społecznego, realizowane przez europejskie organizacje sektora kultury poprzez aktywności o charakterze współtworzenia (kiedy to reprezentanci różnych grup społecznych, kulturowych, narodowych czy pokoleniowych tworzą i uczą się razem).

Projekt BRIDGING został dofinansowany w ramach Programu Erasmus Plus 2014-2020, Współpraca na rzecz innowacji i wymiany dobrych praktyk, Partnerstwa Strategiczne

Następnie Jerzy Kraus oraz Rafał Dadak z FAIE przeprowadzili` mini-szkolenie pt. „Jak sfinansować projekt kulturalny/artystyczny o wymiarze europejskim.  Krótki przegląd aktualnie dostępnych źródeł dofinansowania.” Omówione zostały, między innymi, programy takie jak: Erasmus+, Kreatywna Europa, Europa dla Obywateli, Fundusz Wyszechradzki, a także – crowdfunding. Sporo było pytań i dyskusji.

Dzień zakończył się krótkim zwiedzaniem miasta goszczącego - spacerem po Białej do Bielska, prowadzonym przez Jerzego Krausa (FAIE) oraz kolacją integracyjną.

Drugi dzień spotkania, 12 kwietnia,rozpoczął się połączeniem internetowym zJanem Lichotą z Association Bureau visit brussels, w Brukseli (Belgia). Rozmawiano o działaniach Miasta Bruksela na rzecz wspierania organizacji pozarządowych i ich udziale w organizacji spotkań, eventów, konferencji w Brukseli, a także o wizytach studyjnych organizacji pozarządowych do instytucji UE w Brukseli. Bardzo interesującą inicjatywą wydaje się być na przykład coroczna konferencja dla stowarzyszeń europejskich i międzynarodowych – European Associations Summit. Rozmowę moderowała Monika Łagodzińska.

NastępnieAgnieszka Dadak, FAIE, zaprezentowaładoświadczenia FAIE z realizacji projektów pilotażowych w dziedzinie kultury/sztuki w małych miejscowościach, o wartości dodanej w postaciintegrowania lokalnych mieszkańców oraz wzmacniania tożsamości lokalnej. Działania te realizowane były w 2017 r. w ramach międzynarodowego projektu LEVERw dwóch niewielkich miejscowościach Polski południowej: Czernicy (woj. Śląskie) i Górze Ropczyckiej (woj. Podkarpackie).

Na bazie zgromadzonych doświadczeń, Agnieszka omówiła główne elementy planowania projektu kulturalnego/artystycznego na rzecz małej społeczności oraz to, na co szczególnie warto zwrócić uwagę, by taki projekt odniósł sukces.
Projekt LEVER został dofinansowany w ramach Programu Nordyckiej Rady Ministrów wspierającego NGOs Regionu Morza Bałtyckiego.

Po przerwie, Monika Łagodzińska z Fundacji Kształcenia Ustawicznego PERITIAomówiła kwestie związane z finansowaniem europejskim, wydarzeniami w Brukseli, w których warto wziąć udział. Uczestnicy i uczestniczki mieli też możliwość wypróbowania jednego z narzędzi on-line służącego zbieraniu opinii (https://www.mentimeter.com/why)

Po tym wprowadzeniu, podczas połączenia internetowego  Szymon Ananicz,doradca Posła Michała Boniego,  przedstawił dotychczasowe działania w kwestii nowego instrumentu finansowego dla NGO dot. wartości europejskich (Rights and Value programme).
Rozmowę moderowała Monika Łagodzińska.

Dzień zakończył się prezentacją dwóch tzw. „małych tematów” – które dotyczą zawsze kwestii ważnych dla NGO:

Temat pt. „Starzenie się populacji krajów rozwiniętych, samotność seniora - czy można i jak jej zaradzić” zaprezentowałaKatarzyna Bielińskaz PolskiejUnii Seniorów, region warszawsko – mazowiecki im. rtm. Witolda Pileckiego.

Temat pt.RLKS - szansą dla organizacji pozarządowych miast i ich obszarów funkcjonalnych” zaprezentował Krzysztof Kwatera zeStowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Dolina Raby".

Całe spotkanie było, jak zwykle spotkania Europa Café, niezwykle inspirujące. Padło wiele pytań – i wiele odpowiedzi. Spotkali się i rozmawiali nie tylko ludzie NGO, ale także przedstawiciele sektora samorządowego i prywatnego. Nawiązano nowe kontakty. Życzymy wszystkim pomyślnej realizacji planów!

Organizatorzy:

• Agnieszka Dadak, Fundacja Alternatywnych Inicjatyw Edukacyjnych, Bielsko-Biała
  • Monika Łagodzińska, Fundacja Kształcenia Ustawicznego PERITIA/Centrum NGO Poznań

Dofinansowanie:
Program Erasmus Plus 2014-2020 (dzień 1)
Nordic Council of Ministers’ NGO programme for the Baltic Sea Region (dzień 2)

ZAPRASZAMY NA 2 BEZPŁATNE WARSZTATY W PIGUŁCE!JAK SFINANSOWAĆ PROJEKT KULTURALNY/ARTYSTYCZNY O WYMIARZE EUROPEJSKIM" – 11 kwietnia oraz „JAK ZAPLANOWAĆ, NAPISAĆ I ZREALIZOWAĆ PROJEKT KULTURALNY/ARTYSTYCZNY W MAŁEJ SPOŁECZNOŚCI” – 12 kwietnia.

Pełny program wydarzenia znajdziesz TUTAJ
Zgłoszenia – tylko w formie elektronicznej TUTAJ
(rekrutacja jest przedłużona do 8 kwietnia)

Podczas warsztatu 1 – „JAK SFINANSOWAĆ PROJEKT…”, 11 kwietnia, 12.00 – 17.30.
Zaprezentujemy krótki przegląd grantów
nie-inwestycyjnych, tj. dofinansowujących działania kreatywne, edukację kulturalną i artystyczną, działalność badawczą i wydawniczą dotyczącą sektora kreatywnego, możliwości podnoszenia kompetencji pracowników i wolontariuszy sektora kreatywnego i kultury, nawiązywania i realizowania partnerstw międzynarodowych w sektorze kultury i kreatywnym:
- Program Kreatywna Europa,
- Program Erasmus+,

- Program Europa dla Obywateli,
- Crowdfunding,
- Inne alternatywne źródła dofinansowania projektów kulturalnych/artystycznych:
Programu Kultura Mechanizmu Finansowego EOG na lata 2014 – 2021, m.in. Fundusz Wyszechradzki (współpracy polsko-czesko-słowacko-węgierskiej), STEP travel grants,

Jako inspirację - zaprezentujemy przykładowy projekt międzynarodowy, realizowany obecnie w ramach programu Erasmus+: “Bridging social capital by participatory and co-creative culture” (PL: „Wzmacnianie kapitału społecznego poprzez kulturę uczestnictwa i współtworzenia”; akronim: BRIDGING),

Po warsztacie będzie możliwość skorzystania z indywidualnych konsultacji.
Jeśli chcesz wziąć udział jedynie w tym warsztacie:obowiązuje rejestracja; liczba miejsc jest ograniczona. Aby zapisać się na warsztat, napisz, podając tytuł warsztatu w temacie wiadomości,na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Podczas warsztatu 2 – „JAK ZAPLANOWAĆ, NAPISAĆ I ZREALIZOWAĆ PROJEKT…”, 12 kwietnia,
10.45 – 12.00
Opowiemy, jak krok - po – kroku, zaplanować i napisać logiczny, spójny i atrakcyjny projekt
tak,by możliwe było pozyskanie na jego realizację dofinansowania ze środków zewnętrznych. Na co szczególnie warto zwrócić uwagę, by projekt odniósł sukces?

Zgodnie z logiką projektową, omówimy: Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu – określanie celów – określanie grup docelowych. Planowanie działań/zadań. Planowanie harmonogramu projektu. Planowanie zespołu projektowego. Współpraca partnerska w ramach projektu: partnerstwa wewnątrz- i międzysektorowe. Planowanie i konstruowanie budżetu projektu. Określanie rezultatów projektu. Określanie ryzyka i sposobów przeciwdziałania. Analiza zespołu pod kątem wykonalności projektu (kadra, zasoby techniczne, organizacyjne; doświadczenie).
Jako inspirację - zaprezentujemy przykładowy projekt międzynarodowy: „LEVER. Kultura jako wsparcie wolontariackich działań kulturalnych i artystycznych na nisko zaludnionych obszarach z wartością dodaną dla demokratycznego uczestnictwa i integrowania społeczności lokalnych”.

Po warsztacie będzie możliwość skorzystania z indywidualnych konsultacji.

Jeśli chcesz wziąć udział jedynie w tym warsztacie:Na warsztat obowiązuje rejestracja; liczba miejsc jest ograniczona. Aby zapisać się na warsztat, napisz, podając tytuł warsztatu w temacie wiadomości,na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Na warsztaty zapraszamy: Pracowników, współpracowników, członków, wolontariuszy organizacji pozarządowych oraz instytucji działających w obszarze kultury, sztuki, dziedzictwa kulturowego, edukacji, wzmacniania demokracji… – oraz wszystkich innych zainteresowanych tematem.
Warsztaty odbędą się w: Centrum Organizacji Pozarządowych, Pl. Opatrzności Bożej 18 w Bielsku-Białej.

Warsztaty odbywają się w ramach XIV spotkania organizacji pozarządowych w ramach sieci Europa Café. Zapraszamy serdecznie do udziału w całości wydarzenia!

Pełny program XIV spotkania sieci Europa Café znajdziesz TUTAJ
Zgłoszenia – tylko w formie elektronicznej TUTAJ
(rekrutacja jest przedłużona do 8 kwietnia)

SIEĆ WSPARCIA DLA POCZĄTKUJĄCYCH MENADŻERÓW PROJEKTÓW MIĘDZYNARODOWYCH – weź udział w badaniach on-line!

Chcesz działać międzynarodowo w dziedzinie szeroko pojętej edukacji? Już międzynarodowo działasz? A może zarządzasz organizacją/instytucją współpracującą międzynarodowo? Lub planującą taką współpracę podjąć?

Zapraszamy do udziału w otwartych, międzynarodowych badaniach on-line!

Realizowany w ramach Programu ERASMUS+ projekt "Sieć wsparcia dla początkujących realizatorów projektów międzynarodowych" (ang. “First-time international project realisers support network”) ma na celu, między innymi, udostępnienie portalu internetowego, zbierającego w jednym miejscu kluczowe informacje przydatne menadżerom i menadżerkom projektów międzynarodowych oraz organizacjom edukacji dorosłych trzeciego sektora planującym włączyć współpracę międzynarodową w swoje strategie rozwoju. Kolejnym celem projektu jest powołanie europejskiej sieci wspierającej inicjowanie międzynarodowych partnerstw oraz planowanie i realizację współpracy europejskiej w dziedzinie uczenia się przez całe życie.

Będziemy też zapraszać na nieodpłatne szkolenia w zakresie inicjowania i realizowania współpracy międzynarodowej – krajowe – w Polsce oraz międzynarodowe – w Budapeszcie. Zaoferujemy również nieodpłatny e-mentoring dla początkujących we współpracy międzynarodowej.

Twój udział w tym badaniu stanowi ważny wkład w osiągnięcie tych celów!
Twoje odpowiedzi są anonimowe a adres IP Twojego komputera nie będzie nigdzie zapisywany. Udzielanie odpowiedzi na pytania kwestionariusza zajmuje ok. 15 minut (solidne 15 minut, bo podchodzimy do tematu na poważnie – chcemy zaoferować jak najlepsze wsparcie we współpracy międzynarodowej!). Będziemy wdzięczni za poświęcenie nam tego czasu.

Badania są realizowane w Polsce, Danii, Austrii, Włoszech i na Węgrzech. Możesz wypełnić kwestionariusz w którymś z tych języków, a także w j.angielskim.

Jeżeli masz jakiekolwiek pytania dotyczące udziału w badaniu i/lub chcesz otrzymywać bieżące informacje na temat oferty projektu, napisz do nas na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.