ZAPRASZAMY NA 2 BEZPŁATNE WARSZTATY W PIGUŁCE!JAK SFINANSOWAĆ PROJEKT KULTURALNY/ARTYSTYCZNY O WYMIARZE EUROPEJSKIM" – 11 kwietnia oraz „JAK ZAPLANOWAĆ, NAPISAĆ I ZREALIZOWAĆ PROJEKT KULTURALNY/ARTYSTYCZNY W MAŁEJ SPOŁECZNOŚCI” – 12 kwietnia.

Pełny program wydarzenia znajdziesz TUTAJ
Zgłoszenia – tylko w formie elektronicznej TUTAJ

Podczas warsztatu 1 – „JAK SFINANSOWAĆ PROJEKT…”, 11 kwietnia, 12.00 – 17.30.
Zaprezentujemy krótki przegląd grantów
nie-inwestycyjnych, tj. dofinansowujących działania kreatywne, edukację kulturalną i artystyczną, działalność badawczą i wydawniczą dotyczącą sektora kreatywnego, możliwości podnoszenia kompetencji pracowników i wolontariuszy sektora kreatywnego i kultury, nawiązywania i realizowania partnerstw międzynarodowych w sektorze kultury i kreatywnym:
- Program Kreatywna Europa,
- Program Erasmus+,

- Program Europa dla Obywateli,
- Crowdfunding,
- Inne alternatywne źródła dofinansowania projektów kulturalnych/artystycznych:
Programu Kultura Mechanizmu Finansowego EOG na lata 2014 – 2021, m.in. Fundusz Wyszechradzki (współpracy polsko-czesko-słowacko-węgierskiej), STEP travel grants,

Jako inspirację - zaprezentujemy przykładowy projekt międzynarodowy, realizowany obecnie w ramach programu Erasmus+: “Bridging social capital by participatory and co-creative culture” (PL: „Wzmacnianie kapitału społecznego poprzez kulturę uczestnictwa i współtworzenia”; akronim: BRIDGING),

Po warsztacie będzie możliwość skorzystania z indywidualnych konsultacji.
Jeśli chcesz wziąć udział jedynie w tym warsztacie:obowiązuje rejestracja; liczba miejsc jest ograniczona. Aby zapisać się na warsztat, napisz, podając tytuł warsztatu w temacie wiadomości,na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Podczas warsztatu 2 – „JAK ZAPLANOWAĆ, NAPISAĆ I ZREALIZOWAĆ PROJEKT…”, 12 kwietnia,
10.45 – 12.00
Opowiemy, jak krok - po – kroku, zaplanować i napisać logiczny, spójny i atrakcyjny projekt
tak,by możliwe było pozyskanie na jego realizację dofinansowania ze środków zewnętrznych. Na co szczególnie warto zwrócić uwagę, by projekt odniósł sukces?

Zgodnie z logiką projektową, omówimy: Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu – określanie celów – określanie grup docelowych. Planowanie działań/zadań. Planowanie harmonogramu projektu. Planowanie zespołu projektowego. Współpraca partnerska w ramach projektu: partnerstwa wewnątrz- i międzysektorowe. Planowanie i konstruowanie budżetu projektu. Określanie rezultatów projektu. Określanie ryzyka i sposobów przeciwdziałania. Analiza zespołu pod kątem wykonalności projektu (kadra, zasoby techniczne, organizacyjne; doświadczenie).
Jako inspirację - zaprezentujemy przykładowy projekt międzynarodowy: „LEVER. Kultura jako wsparcie wolontariackich działań kulturalnych i artystycznych na nisko zaludnionych obszarach z wartością dodaną dla demokratycznego uczestnictwa i integrowania społeczności lokalnych”.

Po warsztacie będzie możliwość skorzystania z indywidualnych konsultacji.

Jeśli chcesz wziąć udział jedynie w tym warsztacie:Na warsztat obowiązuje rejestracja; liczba miejsc jest ograniczona. Aby zapisać się na warsztat, napisz, podając tytuł warsztatu w temacie wiadomości,na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Na warsztaty zapraszamy: Pracowników, współpracowników, członków, wolontariuszy organizacji pozarządowych oraz instytucji działających w obszarze kultury, sztuki, dziedzictwa kulturowego, edukacji, wzmacniania demokracji… – oraz wszystkich innych zainteresowanych tematem.
Warsztaty odbędą się w: Centrum Organizacji Pozarządowych, Pl. Opatrzności Bożej 18 w Bielsku-Białej.

Warsztaty odbywają się w ramach XIV spotkania organizacji pozarządowych w ramach sieci Europa Café. Zapraszamy serdecznie do udziału w całości wydarzenia!

Pełny program XIV spotkania sieci Europa Café znajdziesz TUTAJ
Zgłoszenia – tylko w formie elektronicznej TUTAJ

SIEĆ WSPARCIA DLA POCZĄTKUJĄCYCH MENADŻERÓW PROJEKTÓW MIĘDZYNARODOWYCH – weź udział w badaniach on-line!

Chcesz działać międzynarodowo w dziedzinie szeroko pojętej edukacji? Już międzynarodowo działasz? A może zarządzasz organizacją/instytucją współpracującą międzynarodowo? Lub planującą taką współpracę podjąć?

Zapraszamy do udziału w otwartych, międzynarodowych badaniach on-line!

Realizowany w ramach Programu ERASMUS+ projekt "Sieć wsparcia dla początkujących realizatorów projektów międzynarodowych" (ang. “First-time international project realisers support network”) ma na celu, między innymi, udostępnienie portalu internetowego, zbierającego w jednym miejscu kluczowe informacje przydatne menadżerom i menadżerkom projektów międzynarodowych oraz organizacjom edukacji dorosłych trzeciego sektora planującym włączyć współpracę międzynarodową w swoje strategie rozwoju. Kolejnym celem projektu jest powołanie europejskiej sieci wspierającej inicjowanie międzynarodowych partnerstw oraz planowanie i realizację współpracy europejskiej w dziedzinie uczenia się przez całe życie.

Będziemy też zapraszać na nieodpłatne szkolenia w zakresie inicjowania i realizowania współpracy międzynarodowej – krajowe – w Polsce oraz międzynarodowe – w Budapeszcie. Zaoferujemy również nieodpłatny e-mentoring dla początkujących we współpracy międzynarodowej.

Twój udział w tym badaniu stanowi ważny wkład w osiągnięcie tych celów!
Twoje odpowiedzi są anonimowe a adres IP Twojego komputera nie będzie nigdzie zapisywany. Udzielanie odpowiedzi na pytania kwestionariusza zajmuje ok. 15 minut (solidne 15 minut, bo podchodzimy do tematu na poważnie – chcemy zaoferować jak najlepsze wsparcie we współpracy międzynarodowej!). Będziemy wdzięczni za poświęcenie nam tego czasu.

Badania są realizowane w Polsce, Danii, Austrii, Włoszech i na Węgrzech. Możesz wypełnić kwestionariusz w którymś z tych języków, a także w j.angielskim.

Jeżeli masz jakiekolwiek pytania dotyczące udziału w badaniu i/lub chcesz otrzymywać bieżące informacje na temat oferty projektu, napisz do nas na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

ZAPRASZAMY NA MIĘDZYNARODOWĄ KONFERENCJĘ „KREATYWNIE W EUROPIE. Mieszkać – uczyć się – działać społecznie i politycznie – pracować”.Bielsko-Biała, 25 stycznia 2018.

Czy myślałeś/myślałaś kiedyś o studiowaniu/realizowaniu praktyk zawodowych/byciu wolontariuszem (wolontariuszką)/pracy w innym kraju Unii Europejskiej? A może już mieszkasz w innym kraju UE niż kraj Twojego pochodzenia? Zapewne wiesz, że masz szereg praw i możliwości wynikających z faktu, że posiadasz obywatelstwo Unii Europejskiej. Korzystasz z nich w pełni?

Jeśli przydały by Ci się informacje na ten temat – w sieci znajdziesz mnóstwo stron i portali zawierających przydatne treści. Tylko jak na nie trafić? Przypadkiem? Z polecenia znajomych? Systematycznie przeczesując sieć?

Mamy na to sposób. Powstaje właśnie MyEU Portal, którego celem jest:
Uporządkowanie i zebranie w jednym miejscu (pod jednym adresem internetowym) europejskich zasobów informacji na temat praw obywateli i obywatelek Unii Europejskiej zamieszkujących w kraju innym niż kraj pochodzenia tak, by stały się powszechnie dostępne i użyteczne.

Wkrótce zostanie udostępniony do testowania.

Możliwość spotkania się i skorzystania z doświadczeń osób, które już skorzystały z możliwości uczenia się, działania na rzecz innych czy pracy poza Polską, będzie 25 stycznia 2019 w Bielsku-Białej. Tego dnia zapraszamy na międzynarodową konferencję, „KREATYWNIE W EUROPIE. Mieszkać – uczyć się – działać społecznie i politycznie – pracować”.

Konferencja będzie się działa w Galerii Bielskiej BWA, ul. 3 Maja 11.

Program konferencji jest dostępny TUTAJ.

Zgłoś się teraz!

Udział w konferencji jest bezpłatny.

Regulamin quizu.

Patronat honorowy:

Patronaty medialne:

ZAPRASZAMY NA BEZPŁATNE SZKOLENIA: "JAK SFINANSOWAĆ PROJEKT KULTURALNY/ARTYSTYCZNY O WYMIARZE EUROPEJSKIM". BIELSKO-BIAŁA, 13.12.2018 ORAZ KRAKÓW, 14-12-2018.

Ogłaszamy kolejne zaproszenie! Z wprowadzeniem:)

Wprowadzenie: Czy odkryliście już, działania w dziedzinie kultury i sztuki mają ogromny potencjał do spotykania ze sobą, integrowania, budowania porozumienia i zaufania pomiędzy osobami, którym trudno mogło by być współpracować w innym kontekście? Na przykład – międzynarodowym?  By tworzyć i współtworzyć nie musisz znać języka obcego ani mieć zdolności plastycznych czy muzycznych. Jeżeli tylko organizator wydarzenia wie, co robi – będziesz się świetnie bawić, rozwijać zainteresowania, poznawać ludzi których inaczej może nigdy byś nie spotkał/-a...
Zaproszenie: zapraszamy teraz tych, chcących wejść ze swoimi działaniami na poziom europejski. Współpraca z Islandią, Austrią, Szkocją, a może Danią? Wszystko jest możliwe (i dofinansowywane:))!

Podczas 2 bezpłatnych szkoleń – 13 grudnia w B-B i 14 grudnia w Krakowie opowiemy: Gdzie szukać dofinansowań na współpracę międzynarodową? Jak znaleźć partnera zagranicznego? Jak zdobyć grant na szkolenie dla kadry Waszych organizacji/instytucji w dowolnym kraju UE? A po szkoleniu będziemy dalej służyć radą i pomocą, byście Wasze pomysły zrealizowali.

Adresaci szkolenia: Ludzie organizacji i instytucji działających w obszarze kultury, sztuki i dziedzictwa kulturowego.

Kontekst szkolenia: Wnioski i doświadczenia z realizacji 2-letniego, międzynarodowego projektu pt. “Bridging social capital by participatory and co-creative culture” (PL: „Wzmacnianie kapitału społecznego poprzez kulturę uczestnictwa i współtworzenia”): https://bridgingsocialcapital.eu/

Szczegółowy program szkolenia.

Formularz zgłoszeniowy.

Zapraszamy!

MNÓSTWO INSPIRACJI DLA CHCĄCYCH REWITALIZOWAĆ MAŁE MIEJSCOWOŚCI (I SPOŁECZNOŚCI) ZA POMOCĄ DZIAŁAŃ KULTURALNYCH I ARTYSTYCZNYCH! PRZECZYTAJ "RAPORT Z REALIZACJI PROJEKTÓW PILOTAŻOWYCH. Działania wolontariuszy i wolontariuszek sektora kultury w małych miejscowościach".

Projekty pilotażowe to wydarzenia kulturalne i artystyczne, które były realizowane w małych miejscowościach w ramach projektu LEVER, w 2017 roku, przez 2 zespoły: Stowarzyszenie Działań Lokalnych Spichlerz w Czernicy (woj. śląskie) oraz Grupę Inicjatyw Różnych w Górze Ropczyckiej (woj. podkarpackie). Zespół „Spichlerza“ zrealizował szereg wydarzeń związanych z obchodami 700-lecia Czernicy, m.in. piknik historyczny „7 wieków 7 życzeń“. Grupa Inicjatyw Różnych zorganizowała koncert muzyki klasycznej „BUCZY-NA poważnie…” oraz warsztaty z muzykami dla dzieci w Górze Ropczyckiej.

Obok opisu doświadczeń z realizacji dwóch polskich przedsięwzięć, w Raporcie znajdziesz również opisy działań pojejmowanych w Danii, Finlandii, na Litwie i na Białorusi: Integracja lokalnej społeczności wokół tematu współistnienia człowieka z wodą i rewitalizacja starego młyna wodnego; warsztaty zielarskie i rozpoczęcie produkcji herbat ziołowych; wyremontowanie dawnego dworu i zorganizowanie w nim pracowni dla artystów oraz plenerowego parku rzeźby; namówienie niewspółpracujących dotąd stowarzyszeń lokalnych do wspólnego wystawienia sztuki teatralnej... Zainspiruj się!

Raport z realizacji Projektów Pilotażowych – Działania wolontariuszy i wolontariuszek sektora kultury w małych miejscowościach

Raport wydany został w ramach projektu „LEVER. Kultura jako wsparcie wolontariackich działań kulturalnych i artystycznych na nisko zaludnionych obszarach z wartością dodaną dla demokratycznego uczestnictwa i integrowania społeczności lokalnych”, realizowanego od stycznia 2016 r. w partnerstwie duńsko-fińsko-polsko-litewsko-białoruskim.
Dofinansowanie: Nordic Council of Ministers.

ZAINTERESOWANYCH DZIAŁANIAMI KULTURALNYMI/ARTYSTYCZNYMI ZAPRASZAMY NA BEZPŁATNE WARSZTATY! ŚRODA, 21 LISTOPADA 2018, BIELSKO-BIAŁA

Zapraszamy na bezpłatne warsztaty pt. „Jak zaplanować, napisać i zrealizować projekt kulturalny/artystyczny w małej społeczności”. Warsztaty odbędą się w środę, 21 listopada w Centrum Organizacji Pozarządowych, Pl. Opatrzności Bożej 18, w Bielsku-Białej, w godzinach: 9.00 - 15.45.

Celem warsztatów jest podniesienie poziomu kompetencji menadżerów i wolontariuszy sektora kreatywnego/kultury działających w małych społecznościach w zakresie planowania i realizowania działań kulturalnych i artystycznych na rzecz lokalnych społeczności – angażujących i integrujących lokalnych mieszkańców i wzmacniających tożsamość lokalną.

Na warsztaty zapraszamy 2 – 3 osobowe zespoły z organizacji pozarządowych/grup nieformalnych już działających, bądź planujących działania w obszarze kultury w małych społecznościach (tj. w dzielnicach miast, małych miejscowościach**)

Szczegółowy program warsztatów
Formularz zgłoszeniowy /rekrutacja zostanie otwarta 15-10-2018/
W przypadku jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; 511-551-439

Po warsztatach oferujemy:
- Wsparcie ekspertów w dopracowaniu i realizacji projektu;
- Doradztwo w zakresie pozyskania dofinansowania na planowany projekt;
- Możliwość zdobycia miejsca na międzynarodowym szkoleniu dla menadżerów i wolontariuszy sektora kultury, które odbędzie się w marcu 2019 r.w Askov w Danii.

Zapraszamy!
Program warsztatów został oparty na wnioskach z ponad 2-letniej pracy w ramach międzynarodowego projektu „LEVER. Kultura jako wsparcie wolontariackich działań kulturalnych i artystycznych na nisko zaludnionych obszarach z wartością dodaną dla demokratycznego uczestnictwa i integrowania społeczności lokalnych”, realizowanego od stycznia 2016 r. w partnerstwie duńsko-fińsko-polsko-litewsko-białoruskim.

** „Małe miejscowości” rozumiane są jako miejscowości zamieszkane przez do 20 000 mieszkańców. Zespoły działające/planujące działać w tak zdefiniowanych „małych miejscowościach” mają pierwszeństwo w rekrutacji na warsztaty.